Κατά τις συνήθειες του παρόντος ιστολογίου η τελευταία ανάρτηση της χρονιάς είναι αφιερωμένη στα βιβλία που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε. Όπως κάθε χρόνο η λίστα που παραθέτουμε δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στη χρονιά αλλά και παλιότερες εκδόσεις. 

Το 2020 είχε πολλές ιδιαιτερότητες λόγω της επιδημιολογικής κρίσης: 2 lockdown (διανύουμε ακόμη το δεύτερο), κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων (μηδέ των βιβλιοπωλείων εξαιρουμένων), ακύρωση εκδηλώσεων, αλλαγές πολλές στην καθημερινότητα μας (ας ελπίσουμε προσωρινές).

Στους δύσκολους, δυστοπικούς σχεδόν, καιρούς το διάβασμα ήταν πραγματική όαση. Προ ημερών τα βιβλιοπωλεία επιτέλους ξαναλειτούργησαν! Παρατηρήθηκαν πρωτόγνωρα φαινόμενα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην επαρχία: Μεγάλες ουρές είχαν σχηματισθεί στα βιβλιοπωλεία! Χαράς ευαγγέλια για τους βιβλιόφιλους και όχι μόνον! Ακολουθεί η λίστα με τα βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2020 (με ελάχιστα σχόλια για τα 3 κορυφαία της χρονιάς). Ας ελπίσουμε η ζοφερή κατάσταση να αμβλυνθεί την προσεχή χρονιά.  

 

1. Νικήτας Σινιόσογλου, Λεωφόρος ΝΑΤΟ: Δοκιμή περιπλάνησης, εκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2019

Το καλύτερο βιβλίο που διαβάσαμε μέσα στο 2020 ήταν η Λεωφόρος ΝΑΤΟ του Νικήτα Σινιόσογλου. Η γοητεία της περιπλάνησης, ο αναστοχασμός της ύπαρξης, η στοχαστικότητα της σκέψης διαπλέκονται αρμονικά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εμπνευσμένο δοκίμιο με έντονη υπαρξιακή ατμόσφαιρα στο οποίο επανέρχεται κανείς ξανά και ξανά! 

***

2. Σάββας Μιχαήλ, Αντι-γόνη, Αντί-θεος, Αντι-Τύραννοςεκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2020

Πρόκειται για ομιλία του Σάββα Μιχαήλ στη συζήτηση με το σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπο, μετά την παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή από την θεατρική ομάδα «Σημείο μηδέν» στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης στις 10/5/2020. Νομίζω ότι είναι ό, τι πιο συγκροτημένο και καίριο έχει ειπωθεί  εν καιρώ πανδημίας για την πανδημία. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο: [σελ. 47] «(…) Η Αντιγόνη με την αρχή του συμφιλείν χτυπάει τη ρίζα του κακού: τη διάσπαση της κοινότητας σε αντιμαχόμενα ασυμφιλίωτα συμφέροντα, την αρχή της (κρεόντειας-σμιττιανής) διάκρισης φίλου και εχθρού σαν βάση της έννοιας του Πολιτικού, στην προτεραιότητα των πολιτικών σχέσεων εξουσίας απέναντι στις συγγενικές σχέσεις ως όρο ανάδυσης του Κράτους. (…)»

***

3. Βασίλι Γκρόσσμαν, Η κόλαση της Τρεμπλίνκα, εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2020

Βιβλίο αναφοράς! Από τα πρώτα κείμενα στον κόσμο που αναφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα εγκλήματα των ναζί. Διαβάζεται απνευστί!

***

4. John Gray, Επτά τύποι αθεϊσμού, εκδόσεις Οκτώ, Αθήνα 2019

***

5. Νικόλας Σεβαστάκης, Ταξίδι στο άγνωστο, εκδόσεις Στερέωμα, Αθήνα 2020

[Για το βιβλίο του Νικόλα Σεβαστάκη έχουμε γράψει εδώ]

***

6. Χριστόφορος Ελ. ΑρβανίτηςΑς με γεμίσουνε τα χείλη σου φιλιά: Θρησκεία, Έρωτας και Σεξουαλικότητα στο Άσμα Ασμάτων, εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2020

***

7. Ηλίας Μαγκλίνης, Είμαι όσα έχω ξεχάσει, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2019

***

8. Κωστή ΠαπαγιώργηΤα βιβλία των άλλων – 1: Έλληνες συγγραφείς, επιμέλεια: Γιάννης ΑστερήςΔημήτρης Καράμπελαςεκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2020

***

9. Giorgio Agamben, Homo Sacer: Κυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή, εκδόσεις Scripta, Αθήνα 2005

***

10. Σ. Τ. Κόλεριτζ, Παγωνιά τα μεσάνυχτα, εκδόσεις Άγρα και Εργαστήριο σχεδίων και εικόνων σε κρίση, Αθήνα 2002.

 

 Καλή Χρονιά και καλές αναγνώσεις!