Νικήτας ΣινιόσογλουΟ καρπός της ασθενείας μου: Δοκίμιο με σάρκα και οστάεκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2021, ISBN: 978-618-5461-29-4.

Το βιβλίο της χρονιάς! Η γραφή του Σινιόσογλου καθηλώνει! Η εξέλιξη της σκέψης του ενθουσιάζει και τον πλέον απαιτητικό αναγνώστη. Μάστορας του δοκιμίου, πολυπρισματικός, πολυπράγμων διαπλέκει αρμονικά πολλά και – φαινομενικά μόνο- ετερόκλητα στοιχεία. Πρόκειται οιονεί για την «συνέχεια» της «Λεωφόρου ΝΑΤΟ», μόνο που εδώ ο Σινιόσογλου είναι καταιγιστικός! Ένα βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης επανέρχεται ξανά και ξανά. Μην το χάσετε!

***

Αποσπάσματα από το βιβλίο: 

1

Το δωμάτιο μου στο σπίτι όπου μεγάλωσα γίνεται μικρότερο κάθε φορά που το επισκέπτομαι μετά από καιρό. Οι χώροι όπου ζήσαμε μικραίνουν καθώς μεγαλώνουμε, ώσπου χώνονται σ’ ένα σπιρτόκουτο της μνήμης – οι τόποι που άλλοτε ήταν η ευρύχωρη κρυψώνα και μαζί η επικράτεια προς εξερεύνηση. Εκ φύσεως νιώθουμε ότι τα πράγματα ολοένα ασθενούν, ώσπου μοιάζουν έτοιμα να χάσουν ολοσχερώς την υπόσταση τους· εξού ενδεχομένως η σαγήνη που ασκεί η μινιατούρα, ένας ελαφρώς γελοίος τρόπος να συλλέγει κανείς έσχατα σημεία της ζωής, κι όταν ακόμη ο κατ’ ουσίαν αφανισμός τους παραμένει αναπότρεπτος.

Νικήτας ΣινιόσογλουΟ καρπός της ασθενείας μου: Δοκίμιο με σάρκα και οστάεκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2021, σελ. 28.

2

Ο κόσμος απαιτεί απαντοχή, αρετή που τιμάται με λόγια και μνημεία. Αλλά είναι ο κόσμος πάλι που στραγγίζει κάθε καρτερία – ηδονίζεται λοιπόν να εξαντλεί την αρετή που μας υποβάλλει.

Νικήτας ΣινιόσογλουΟ καρπός της ασθενείας μου: Δοκίμιο με σάρκα και οστάεκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2021, σελ. 12.

***

Δυο αφορισμοί: 

Ι

[…] Ο άνθρωπος δεν κάνει άλλο απ’ το ν’ αλλάζει κι ενίοτε βαφτίζει αλλαγή τις απώλειες του.

Νικήτας ΣινιόσογλουΟ καρπός της ασθενείας μου: Δοκίμιο με σάρκα και οστάεκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2021,σελ. 23.

ΙΙ

[…]Οι αληθινοί σωτήρες μας περιθάλπουν κι όταν αποσύρονται ακόμη, γιατί ενώ μας αποδιώχνουν βυθιζόμαστε εντός τους.

Νικήτας ΣινιόσογλουΟ καρπός της ασθενείας μου: Δοκίμιο με σάρκα και οστάεκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2021,σελ. 39.